Flugbindning> Mönster> Laxflugor> Moderna> GP-tub

GP-tub

GP, eller General Practitioner, är ett mönster som bands första gången 1953 av Esmond Drury. Mönstret har genom åren varit populärt både bland lax- och steelheadfiskare . Flugan har också blivit populär i lite större och yvigare varianter än den räkimitation som överste Drury avsåg den att vara.
Ungefär så här binder jag den i större varianter. Ungefär säger jag för att jag tycker att det är ett roligt mönster att experimentera med och testa nya inslag på, så den ena skiljer sig ofta lite från den andra.

 


Jag börjar med att sätta en tub av ihoplimmad large- och smallslang på nålen.
Jag använder röd bindtråd till hela flugan
På drygt en centimer av smallslangen lindar jag och binder fast en remsa av tungstensark.
Sen binder jag in en bit guldtinsel(Veniard 14 eller Lagartun small) och lindar 6-7 varv som tag.
När jag har fäst in tinslet bygger jag med tråden upp ett lager lika tjockt som tinslet några millimeter framåt för att fjädern i nästa moment inte ska spreta uppåt efter inbindning.




Framför tagen binder jag in en orangefärgad ryggfjäder från guldfasan.


På ryggfjädern binder jag in en bunt orangefärgad isbjörn. Som tak på stjärten, eller det bakre vingpartiet om man så vill, binder jag in ytterligare en orangefärgad ryggfjäder från guldfasan.

Sen fäster jag in orange miniflatbraid, ovalt guldtinsel och en bred guldflatbraid på undersidan. Och på ovansidan ett orange tupphackel.




Först lindar jag en jämn och fin kropp av guldflatbraiden som jag ribbar 3 varv med den orangea miniflatbraiden. Sen lindar jag hacklet fram över kroppshalvan. Hacklet ribbar jag fast med det ovala guldtinslet som jag lindar i bakkanten av miniflatbraiden.

Som rib till den främre kroppshalvan fäster jag in guldfärgad miniflatbraid och ovalt guldtinsel.


Dags för den första tippetfjädern. Ja väljer en som sträcker sig ungefär till2/3 över stjärtpartiets fjädrar .
Tänk hela tiden på att välja fjädrar i rätt längd och inte klippa bort mer än några mm. Det är lättast att binda in den plant och snyggt vid roten tack vare att stammen är platt och har en naturlig böj där som gör att fjädern hålls ner mot kroppen.


Därefter fäster jag in ytterligare ett orange tupphackel, den här gången en större fjäder.
Sen lindar jag hela den främre kroppshalvan med vitt silke för att ge dubbingen lite mera lyster.


Jag dubbar kroppen fylligt och så att den blir kraftigare framtill, här har jag blandat orange och röd Ice dub. Sen lindar jag liksom på bakkroppen miniflatbraiden först följd av hacklet och sist guldtinslet för att ribba fast hacklet. Mellan varje moment ruggar jag ut lite dubbing med en kardborre .



Sen binder jag in den andra och tredje tippetfjädern. Jag försöker välja fjädrar som når ungefär till den nedre svarta randen på fjädern innan.


Över infästningen av tippefjädrarna lindar jag några varv av ett orangefärgat softhackel.


Därefter binder jag in den fjärde och sista tippetfjädern.




Som "tak" över den sista tippetfjädern binder jag in en orangefärgad ryggfjäder av guldfasan. Och som "rygg" över hela flugan binder jag in en lång orangefärgad crestfjäder . Till sist bygger jag upp ett rött huvud, lackar en gång och skär av överflödig tub innan jag lackar ytterligare.

En guldfärgad conehead passar också bra som avslut och alternativ/kombination till tungstensarket som förtyngning.


Ur fiskens synvinkel...




Fredrik Asplund 07-07-15


Diskutera GP-tuben i vårt forum

 

 

Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se