Flugfiske> Artiklar> Ge fan i våra vatten

De rockar för våra vatten

I samarbete med Sportfiskarna har en stor del av den svenska rockeliten bl.a Millencolin, The Hives, Backyard babies och the Hellacopters, efter initiativ av Erik Ohlsson och Kimmo Kirvesmäki gjort gemensam sak och släppt samlingsalbumet GE FAN I VÅRA VATTEN . Ett projekt där hela överskottet oavkortat går till åtgärder för våra fiskars bästa. Dom första två åtgärder som inkomsterna av skivan kommer att stötta är räddandet av Gäddan på ostkusten och att förbättra laxens förutsättningar att nå sina lekplatser, t.ex genom uppköpande av fasta fisken i havet .

Fredrik Asplund

Fisken och fisket i Sverige är hotat på många platser. Ett exempel är det kustnära fisket efter torsk på västkusten som nästan helt försvunnit. Många vattendrag och sjöar hotas av försurning, övergödning eller föroreningar. Kraftindustrin har sedan många år förstört fisket i många av våra älvar och mindre vattendrag. Fler är hotade!

Att många vatten mår dåligt insåg rockmusikerna Erik Ohlsson och Kimmo Kirvesmäki. De peppade sina fiskekompisar att göra något åt saken och gick till organisationen Sportfiskarna som jobbar mot rovfiske och miljöförstöring i våra vatten.
- Många av våra polare i andra band gillar att fiska. När vi träffats har vi också snackat om vad vi kan göra för fisken och fisket. Till slut blev det till en samlingsplatta som vi gemensamt döpte till "Ge fan i våra vatten" och det känns grymt kul, säger Erik Ohlsson fiskande bandmedlem i Millencolin. Tanken är att överskottet från försäljningen av plattan skall gå direkt till fiskevård. Ambitionen är att kunna stödja projekt som syftar till att ge ökade kunskaper om gäddans situation i ostkustens vikar samt att ge vildlaxen fri väg till sina lekplatser. Blir intäkterna stora så finns det oändligt många fler fiskevårdsprojekt att investera pengarna i.

Några av de rockers som ställer upp för våra vatten!

- Vi är oerhört glada över att få kunna ge ut skivan "Ge fan i våra vatten". Detta projekt tydliggör vilket engagemang det finns för livet under ytan, och vi vet också att sportfiskare själva är villiga att betala för fiskevården. Nu måste regeringen visa sitt engagemang och se till att fiskevården får en långsiktig finansiering, säger Stefan Nyström, generalsekreterare för Sportfiskarna.

Samlingsplattan kom ut i handeln den 18 maj och den innehåller 12 spår med banden;
Soundtracks of our Lives (outgiven låt!) , Millencollin, Moneybrother, Backyard Babies, Weeping Willows, The Hellacopters, Voice Of a Generation, Randy, Bitter Twins, Bombshell Rocks, The Hives och The Accidents.
- Skivan är vårt och våra musikerkollegors bidrag för att sätta fokus på miljön under ytan och fisken. Vi tycker att politikerna borde också ta sitt ansvar och t.ex. genast införa en allmän fiskevårdsavgift, säger Kimmo Kirvesmäki, manager och medverkande musiker i två av banden på skivan.

Rockmusiker för fisken - ett unikt projekt!

Alla vet vi att miljöförstöring drabbat naturen hårt. Allra värst är det kanske för livet under vattenytan. Århundraden av giftutsläpp, övergödning, vattenkraftsutbyggnad och rovfiske har gjort att miljön i många vatten är dålig. Vi som gillar att fiska och vistas vid fiskevattnen märker när miljön försämras och fisken försvinner. Vi sportfiskare bryr oss om miljön och fisken i vattnen. Tyvärr saknas ofta pengar för att göra livsmiljön i vattnen bättre.

Att många vatten mår dåligt insåg rockmusikerna Erik Ohlsson ochKimmo Kirvesmäki. De peppade sina fiskekompisar och musikerkollegor att göra något åt saken. De gick till organisation Sportfiskarna som jobbar för friska fiskar i friska vattenmiljöer.
Tillsammans ger vi nu ut samlingsalbumet "Ge fan i våra vatten". Ett unikt projekt där hela överskottet från skivförsäljningen går till miljö- och fiskevårdsarbete.


Gäddstammen ska stärkas på ostkusten,
ett av projektets mål

Vad går pengarna till?
Hela överskottet går till åtgärder för fiskens bästa. Vi kommer att börja med två projekt: Trots att gäddan är en stark och tålig fisk har den försvunnit nästan helt från långa kustavsnitt. Pengar kommer att satsas i projekt som syftar till att öka kunskapen om gäddan och få tillbaka de stora gäddmadammerna till ostkustens vikar. Laxen är beroende av friska strömmande vatten för sin fortplantning. Tyvärr fångas idag allt för många laxar i nät och fällor till havs och vid älvarnas mynning och tillåts aldrig nå sina lekplatser.
Vi kommer att satsa pengar på att lösa in fiskerätter utanför älvarna för att ge vildlaxen fri väg till sina lekplatser.

Förutom skivan säljs även en tuff Ge Fan I Våra Vatten t-shirt.

Vi på fiskelust tycker att detta är ett fantastiskt och föredömligt initiativ och kan inte annat än applådera och uppmana våra fiskebröder/systrar att köpa skivan och t-shirten. Förutom att du får en massa bra rock och en snygg tröja så hjälper du fisken i våra vatten!

 

Fredrik Asplund
23/5-07

Diskutera GE FAN I VÅRA VATTEN i vårt forum

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se