Fiskelust Forum

Övrigt => Dretsnack => Mat & Dryck => Ämnet startat av: Betis skrivet januari 24, 2008, 18:12:02

Titel: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 24, 2008, 18:12:02
Den tänkte ja laga till på lördag.
Vilket är det bästa vinet till?
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: ismo skrivet januari 24, 2008, 18:24:45
Den tänkte ja laga till på lördag.
Vilket är det bästa vinet till?

..hur fan lyckades du sno den fr. han.. ???
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 24, 2008, 18:34:32
..hur fan lyckades du sno den fr. han.. ???
Pissenkelt... 8) 8) 8)
Synd du är allergisk, den är mycket god... :yeah:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Henka skrivet januari 24, 2008, 21:33:31
Tipset jag har fått av TG som sannolikt fått det av Pekka är Casal Di Serra - hemskt gott vin.
Penfolds, Koonunga Hill har också sått vitt som är kalas för nån tia under en hundring.

:hmm:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: HN skrivet januari 24, 2008, 22:51:03
Nu vet jag ju inte vad de övriga ingredienserna är för nå´t men när jag läste "parmesanlax" så gick tankarna direkt till
en lätt röd italienare av något slag, inte för att jag kan namnge nå´n i skrivande stund men om man vågar tänka lite utanför ramen och har ork att söka så tror jag nog att det kan vara värt besväret :yes:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 25, 2008, 12:52:43
Tipset jag har fått av TG som sannolikt fått det av Pekka är Casal Di Serra - hemskt gott vin.
Penfolds, Koonunga Hill har också sått vitt som är kalas för nån tia under en hundring.

:hmm:
Koonunga Hill känner jag igen som ett gott vin!!!! :yeah:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 25, 2008, 13:00:13
Nu vet jag ju inte vad de övriga ingredienserna är för nå´t men när jag läste "parmesanlax" så gick tankarna direkt till
en lätt röd italienare av något slag, inte för att jag kan namnge nå´n i skrivande stund men om man vågar tänka lite utanför ramen och har ork att söka så tror jag nog att det kan vara värt besväret :yes:
Min version av Henkas Lax är lite modifierad, eller ja mycket modifierad.
Kanske av respekt för just hans lax, den skall ätas tillagad av honom.

Så egentligen är den en inspiration.
Mitt recept så ingår det rivna rotfrukter morötter, palsternacka, rotselleri, blandat med riven vällagrad ost, gärna då parmesan. Fast Västerbotten är även det en mycket god ost.
Lagt som ett täcke på laxen.

Jag tänkte göra en sås baserad på en fond av kanterna av rotfrukterna, fiskbuljong och det vin som skall drickas. Lök.
Lite creme fraiche i me då.
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: v-ken skrivet januari 25, 2008, 13:08:54
Jävvlar vad det lät gott!! :)...kan tänka mig en Masi Campifiori till det skulle passa!
eller om man gillar Koonunga Hill (shiraz ) ett Rawsons Retreat (shiraz) eller Brown Brothers (oxå Shiraz) ett kraftigt rödvin till fisk e klart underskattat!!
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 25, 2008, 13:23:31
Jag hade visst lagt ut recept här..

http://www.fiskelust.se/forum/index.php?topic=5283.0


Ja, det är egentligen inte mycket mer likhet med Henkas lax än att det ingåt lax i receptet.

Ungefär som en tubfluga med något klassiskt namn... ;D
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Pekka skrivet januari 25, 2008, 13:24:41
Jävvlar vad det lät gott!! :)...kan tänka mig en Masi Campifiori till det skulle passa!
eller om man gillar Koonunga Hill (shiraz ) ett Rawsons Retreat (shiraz) eller Brown Brothers (oxå Shiraz) ett kraftigt rödvin till fisk e klart underskattat!!

Tycker iofs att de inte finns några rätt eller fel när de gäller vin....
...men jag skulle personligen inte välja en Shiraz till denna rätt.
Shirazen lite vassa peppriga smak kommer att ta överhand och risken finns att fisken "försvinner".
Masi Campofiorin tycker jag är ett kanonbra vin....men även det tycker jag är lite väl kryddigt till rätten.

I så fall hade jag hellre satsat på Barbera d'Asti...ett ganska trevligt vin för 89:- :)
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 26, 2008, 22:14:13
De fixa sig!!

Men Pekkas vin var ett rövin å de hade de inte på bolaget.

Nu får ni experter säga va ni vill, men jag och min omgivning tyckte fakrist Redwood Creek en Chardonay var jävligt go te laxen. :tafeja:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: MADMOOSE skrivet januari 28, 2008, 08:50:04
Tipset jag har fått av TG som sannolikt fått det av Pekka är Casal Di Serra - hemskt gott vin.
Penfolds, Koonunga Hill har också sått vitt som är kalas för nån tia under en hundring.

:hmm:

Ja jäklar den råkade slinka ner i korgen i fredags...utan att jag läst detta....och det var en riktigt bra flaska vitt det!!  :yeah:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: MADMOOSE skrivet januari 28, 2008, 08:54:29
De fixa sig!!

Men Pekkas vin var ett rövin å de hade de inte på bolaget.

Nu får ni experter säga va ni vill, men jag och min omgivning tyckte fakrist Redwood Creek en Chardonay var jävligt go te laxen. :tafeja:

Men ta mig f-n....det var det andra vita som slank ner i korgen.....och efter Casallen så tedde den sig tämligen blek...
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet januari 28, 2008, 16:36:20
Men ta mig f-n....det var det andra vita som slank ner i korgen.....och efter Casallen så tedde den sig tämligen blek...
Då blir nästa flarra en sån däringa Casall... :yes:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Henka skrivet januari 28, 2008, 22:39:38
Här är receptet, rakt av stulet av Nils-Emil.
Men gott så det kn*llar i hela truten.

Ugnsbakad lax på spenatbädd

Servera gärna laxen med nykokt färsk bandpasta.

Ingredienser
800 g färsk lax utan skinn och ben (gärna mittbiten)
200 g färsk bladspenat
150 g färsk parmesanost, i skivor eller grovt riven
3 dl vispgrädde
  salt och peppar
  smör till formen

Gör så här:
Ta bort stjälkarna och skölj bladspenaten. Låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg bladspenaten i mitten på formen och placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och lägg osten ovanpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i ca 20 min. Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar.


Det går med västerbotten också för den delen, och vill man budgeta lite så tar man och blandar lite "vanlig" ost i parmesanen.
Serveras med fördel i goda vänners lag :hmm:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Henka skrivet juli 29, 2008, 22:15:35
Före, efter

 :love: :love: :love:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: ismo skrivet juli 30, 2008, 01:00:06
..den där efter bilden....kan en ta för vad som hellst! :haum:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: steffoo skrivet augusti 18, 2008, 19:22:58
Här är receptet, rakt av stulet av Nils-Emil.
Men gott så det kn*llar i hela truten.

Ugnsbakad lax på spenatbädd

Servera gärna laxen med nykokt färsk bandpasta.

Ingredienser
800 g färsk lax utan skinn och ben (gärna mittbiten)
200 g färsk bladspenat
150 g färsk parmesanost, i skivor eller grovt riven
3 dl vispgrädde
  salt och peppar
  smör till formen

Gör så här:
Ta bort stjälkarna och skölj bladspenaten. Låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg bladspenaten i mitten på formen och placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och lägg osten ovanpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i ca 20 min. Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar.


Det går med västerbotten också för den delen, och vill man budgeta lite så tar man och blandar lite "vanlig" ost i parmesanen.
Serveras med fördel i goda vänners lag :hmm:

 :yeah:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Magnus skrivet augusti 24, 2008, 18:55:25
Ja det här var inte dumt  :flyguy: :love: :yeah:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Henka skrivet november 30, 2010, 12:34:40
Före, efter

 :love: :love: :love:

Bilderna ovan är förstås på filé från en liten öring, men det gick rätt bra å knöka truten full i det med :love:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Betis skrivet november 30, 2010, 22:24:37
Bilderna ovan är förstås på filé från en liten öring, men det gick rätt bra å knöka truten full i det med :love:
Var du tvungen å möra den i två år??!! :o :o
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Henka skrivet november 30, 2010, 22:47:57
Var du tvungen å möra den i två år??!! :o :o

Drygt 8)
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Hjortmyrs skrivet december 02, 2010, 13:55:22
Ska nog pimpla upp en julregnbåge och prova detta. Verkar inte helt dumt..  :)
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Thomas L skrivet mars 30, 2018, 18:20:19
En favorit här hemma i ugnen igen :hmm: :hmm:
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: ismo skrivet mars 30, 2018, 19:12:11
En favorit här hemma i ugnen igen :hmm: :hmm:


Snott Karins Lax? ;D
Titel: SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
Skrivet av: Thomas L skrivet mars 31, 2018, 14:41:17
En värdelös fiskare får köpa :-[
Men görgött blev det igen :sowhat: