Författare Ämne: Nån som använt fiskröken?  (läst 7536 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 067
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #20 skrivet: juli 23, 2007, 11:23:27 »
jag va tvungen att ha den ca 20 min..

Ok, längre än jag trodde då :smulaimuchen:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad MADMOOSE

  • Moderator
  • Antal inlägg: 1 338
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #21 skrivet: juli 23, 2007, 11:24:33 »
Ok, längre än jag trodde då :smulaimuchen:

Jo men bara för att TA missade ' över e:t och rökte på filen istället.... :appel1:

K-O.V

  • Gäst
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #22 skrivet: juli 23, 2007, 11:39:31 »
Efter några misslyckade resultat med ABU röken så låter jag helt enkelt bli.
Numera röker jag bara fisk när jag fiskat och om jag då fått något skall det rökas fisk då använder jag Trangiaköket.

Se bara till att ha en bra glödbädd först.
Lägg på avsett färskt ris av gran,tall eller en i rikligmängd.
Lägg så dit fisket direkt på riset.
Och ta nu fram locket eller en panna från Trangia köket och lägg över fisken.
När riset är väck är fisken klar.

Går även att använda rökspån om man känner för det.

Utloggad T.A

  • Antal inlägg: 2 719
  • "Hellre en tom dag vid älven, än en hemma!"
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #23 skrivet: juli 24, 2007, 17:31:47 »
Jag gjorde så att jag fyllde bägge kopparna med T-Röd och hade en tunn bädd spån.. Satte ner ett par enris, vilket gjorde varken till eller ifrån..
Jag hade fisken i 10 min först men då blev den inte riktigt färdig så den fick rökas 10 min till.. Kanongott, så jäddra gott att jag inte fick behålla filen utan en kompis som fick smaka snöt hela biten.. Men vad gör det jag har ju mer lax i frysen..  :nudge:

Utloggad Fredrik

  • Administratör
  • Antal inlägg: 1 453
    • Flugbindningsshopen
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #24 skrivet: juli 25, 2007, 00:06:21 »
Det är en helt annan princip som kräver helt annan rökutrustning... :smulaimuchen:
Icke , men svårt att lyckas med i låda bara.
Men det går!
Efter diverse experimenterande med distanser från eldstaden och begränsad värme kan man få redigt bra resultat :)
Nytt år nya utmaningar...

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 067
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #25 skrivet: juli 25, 2007, 07:59:16 »
Icke , men svårt att lyckas med i låda bara.
Men det går!
Efter diverse experimenterande med distanser från eldstaden och begränsad värme kan man få redigt bra resultat :)

På vilket sätt använder du distanserna när du varmröker som vanligt då?
Eller kan man säga att det är "annan utrustning" :P

:pinnenpage:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #26 skrivet: juli 25, 2007, 12:09:32 »
Använd gasolkök som värmekälla.
Då slipper du sot och skit på utsidan av röken men det viktigaste är att du kan reglera värmen.
Full fart så det börjar ryka rejält och sedan nedvridning till låg temp så det tar lite längre tid för rökningen.
I en "riktig" rök så vill man gärna inte att det skall bli varmare än 80 grader.
Det GÅR att lyckas även i en burkrök.
De där lite större funkar bättre än den lilla ABu-röken.
Fanns någon som hette Delux för några år sedan, den finns nog även nu i rostfri variant.

Använd bara det övre gallret till att ha fisken på och ta det undre till att lägga ett droppskydd av folie på.
En-två cm glipa runt folien så röken kommer förbi.
Droppar det från fisken på spånen blir det dålig röksmak.

Saltning är A och O. Blanda i en 10% socker, det höjer smaken.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #27 skrivet: juli 25, 2007, 12:13:00 »
Kallrökning då? Är det svårt? ???
Kallrökning är som sagt kallrökning.
Vid varmrökning är tillagningen upphettning , vid kallrökning är det ungefär som gravning.
Fisken går i princip att äta innan rökningen.
Dock är det vanligt med en högre andel salt än socker vid kallrökning.
Det FÅR inte bli varmt vid kallrökning så där måste man ha en "riktig" rök.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #28 skrivet: februari 03, 2012, 13:38:07 »
Den här var det länge sedan nån skrev i.
Röka gärna fläsk i era burkrökar, det blir kanongott. :yeah:
Köp färdigrimmat så behöver ni inte grubbla på saltningen. ;)
Ibland är det extrapris på rimmat fläsk, då kan man köpa några extra bitar, laga stekt fläsk med löksås med nån bit å burkröka nån bit å göra fläskpann kaka av den sen.
Eller bara äta den som den är tunnskivad på macka me öl till.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #29 skrivet: april 26, 2014, 12:46:54 »
Fis-kröken skall nyttjas nu efter fyra muggar java.......
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad MADMOOSE

  • Moderator
  • Antal inlägg: 1 338
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #30 skrivet: april 26, 2014, 14:04:36 »
Fis-kröken skall nyttjas nu efter fyra muggar java.......

Dags..? I röken? :haum:

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #31 skrivet: april 26, 2014, 14:21:31 »
Dags..? I röken? :haum:
Jo, ja la mer än en rökare ja, fast i Fis-kröken.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Inloggad ismo

  • Antal inlägg: 9 192
  • Oooooaaaah!
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #32 skrivet: april 26, 2014, 22:09:12 »
Tanke på FIS-röken så tänkte jag på när en arbetspolare för nån månad sen..släppte en fjärt!..han släpper ovanligt många. :hmm:
En annan i hans arbetslag skulle göra detsamma,..han ställde sig upp!..stirrade blint framåt...å tog i.
Inget knarr i den i..utan ett endaste blurp, varvid han sakta började gå bort fr. alla.
Kort efter så var han i duschen...tvättandes den nedre regionen. ;D
Det är 100% dödlighet fr. det en föds!..men märkligt nog ökar den med div. alkohol å dåliga matvanor.

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #33 skrivet: mars 10, 2016, 13:37:23 »
Fis-kröken har jag slutat använda. :p
För om åren kunde man nästan alltid lita på att det i huvudsak kom illaluktande gas därifrån.
Idag är det inte så säkert.... :nono:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad jakob

  • Antal inlägg: 1 613
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #34 skrivet: mars 10, 2016, 13:46:34 »
Fis-kröken har jag slutat använda. :p
För om åren kunde man nästan alltid lita på att det i huvudsak kom illaluktande gas därifrån.
Idag är det inte så säkert.... :nono:

Vad kommer det nu då?  :haum:

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #35 skrivet: mars 10, 2016, 14:08:56 »
Vad kommer det nu då?  :haum:
Går ej att återge i ord. Dessutom så länge sedan att jag inte minns.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad jakob

  • Antal inlägg: 1 613
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #36 skrivet: mars 10, 2016, 14:13:21 »
Går ej att återge i ord. Dessutom så länge sedan att jag inte minns.

Testa! Friska upp minnet och ge en recension.  :yeah:

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 351
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #37 skrivet: mars 10, 2016, 14:14:10 »
Seriöst, rökar ni nåt?  Tror jag skrivit det annanstans men Weber-grillen är bra att röka i. Rökat ganska många julskinkor och det har blivit kanonbra.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad jakob

  • Antal inlägg: 1 613
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #38 skrivet: mars 10, 2016, 14:41:51 »
Seriöst, rökar ni nåt?  Tror jag skrivit det annanstans men Weber-grillen är bra att röka i. Rökat ganska många julskinkor och det har blivit kanonbra.

Röker då och då i en ABU-rök. Ska bygga en ordentlig rök i sommar tror jag.

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 067
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Nån som använt fiskröken?
« Svar #39 skrivet: mars 10, 2016, 15:15:03 »
Röker då och då i en ABU-rök. Ska bygga en ordentlig rök i sommar tror jag.

Det är jag med sugen på.
En fräsig som det både går att kall och varmröka i :looney:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007