Författare Ämne: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!  (läst 4216 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« skrivet: januari 24, 2008, 18:12:02 »
Den tänkte ja laga till på lördag.
Vilket är det bästa vinet till?
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad ismo

  • Antal inlägg: 9 311
  • Oooooaaaah!
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #1 skrivet: januari 24, 2008, 18:24:45 »
Den tänkte ja laga till på lördag.
Vilket är det bästa vinet till?

..hur fan lyckades du sno den fr. han.. ???
Det är 100% dödlighet fr. det en föds!..men märkligt nog ökar den med div. alkohol å dåliga matvanor.

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #2 skrivet: januari 24, 2008, 18:34:32 »
..hur fan lyckades du sno den fr. han.. ???
Pissenkelt... 8) 8) 8)
Synd du är allergisk, den är mycket god... :yeah:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 200
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #3 skrivet: januari 24, 2008, 21:33:31 »
Tipset jag har fått av TG som sannolikt fått det av Pekka är Casal Di Serra - hemskt gott vin.
Penfolds, Koonunga Hill har också sått vitt som är kalas för nån tia under en hundring.

:hmm:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad HN

  • Antal inlägg: 512
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #4 skrivet: januari 24, 2008, 22:51:03 »
Nu vet jag ju inte vad de övriga ingredienserna är för nå´t men när jag läste "parmesanlax" så gick tankarna direkt till
en lätt röd italienare av något slag, inte för att jag kan namnge nå´n i skrivande stund men om man vågar tänka lite utanför ramen och har ork att söka så tror jag nog att det kan vara värt besväret :yes:

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #5 skrivet: januari 25, 2008, 12:52:43 »
Tipset jag har fått av TG som sannolikt fått det av Pekka är Casal Di Serra - hemskt gott vin.
Penfolds, Koonunga Hill har också sått vitt som är kalas för nån tia under en hundring.

:hmm:
Koonunga Hill känner jag igen som ett gott vin!!!! :yeah:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #6 skrivet: januari 25, 2008, 13:00:13 »
Nu vet jag ju inte vad de övriga ingredienserna är för nå´t men när jag läste "parmesanlax" så gick tankarna direkt till
en lätt röd italienare av något slag, inte för att jag kan namnge nå´n i skrivande stund men om man vågar tänka lite utanför ramen och har ork att söka så tror jag nog att det kan vara värt besväret :yes:
Min version av Henkas Lax är lite modifierad, eller ja mycket modifierad.
Kanske av respekt för just hans lax, den skall ätas tillagad av honom.

Så egentligen är den en inspiration.
Mitt recept så ingår det rivna rotfrukter morötter, palsternacka, rotselleri, blandat med riven vällagrad ost, gärna då parmesan. Fast Västerbotten är även det en mycket god ost.
Lagt som ett täcke på laxen.

Jag tänkte göra en sås baserad på en fond av kanterna av rotfrukterna, fiskbuljong och det vin som skall drickas. Lök.
Lite creme fraiche i me då.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

v-ken

  • Gäst
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #7 skrivet: januari 25, 2008, 13:08:54 »
Jävvlar vad det lät gott!! :)...kan tänka mig en Masi Campifiori till det skulle passa!
eller om man gillar Koonunga Hill (shiraz ) ett Rawsons Retreat (shiraz) eller Brown Brothers (oxå Shiraz) ett kraftigt rödvin till fisk e klart underskattat!!

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #8 skrivet: januari 25, 2008, 13:23:31 »
Jag hade visst lagt ut recept här..

http://www.fiskelust.se/forum/index.php?topic=5283.0


Ja, det är egentligen inte mycket mer likhet med Henkas lax än att det ingåt lax i receptet.

Ungefär som en tubfluga med något klassiskt namn... ;D
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Pekka

  • Moderator
  • Antal inlägg: 1 127
  • Member of The Tankhat club of Sweden
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #9 skrivet: januari 25, 2008, 13:24:41 »
Jävvlar vad det lät gott!! :)...kan tänka mig en Masi Campifiori till det skulle passa!
eller om man gillar Koonunga Hill (shiraz ) ett Rawsons Retreat (shiraz) eller Brown Brothers (oxå Shiraz) ett kraftigt rödvin till fisk e klart underskattat!!

Tycker iofs att de inte finns några rätt eller fel när de gäller vin....
...men jag skulle personligen inte välja en Shiraz till denna rätt.
Shirazen lite vassa peppriga smak kommer att ta överhand och risken finns att fisken "försvinner".
Masi Campofiorin tycker jag är ett kanonbra vin....men även det tycker jag är lite väl kryddigt till rätten.

I så fall hade jag hellre satsat på Barbera d'Asti...ett ganska trevligt vin för 89:- :)
Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #10 skrivet: januari 26, 2008, 22:14:13 »
De fixa sig!!

Men Pekkas vin var ett rövin å de hade de inte på bolaget.

Nu får ni experter säga va ni vill, men jag och min omgivning tyckte fakrist Redwood Creek en Chardonay var jävligt go te laxen. :tafeja:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad MADMOOSE

  • Moderator
  • Antal inlägg: 1 361
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #11 skrivet: januari 28, 2008, 08:50:04 »
Tipset jag har fått av TG som sannolikt fått det av Pekka är Casal Di Serra - hemskt gott vin.
Penfolds, Koonunga Hill har också sått vitt som är kalas för nån tia under en hundring.

:hmm:

Ja jäklar den råkade slinka ner i korgen i fredags...utan att jag läst detta....och det var en riktigt bra flaska vitt det!!  :yeah:

Utloggad MADMOOSE

  • Moderator
  • Antal inlägg: 1 361
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #12 skrivet: januari 28, 2008, 08:54:29 »
De fixa sig!!

Men Pekkas vin var ett rövin å de hade de inte på bolaget.

Nu får ni experter säga va ni vill, men jag och min omgivning tyckte fakrist Redwood Creek en Chardonay var jävligt go te laxen. :tafeja:

Men ta mig f-n....det var det andra vita som slank ner i korgen.....och efter Casallen så tedde den sig tämligen blek...

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #13 skrivet: januari 28, 2008, 16:36:20 »
Men ta mig f-n....det var det andra vita som slank ner i korgen.....och efter Casallen så tedde den sig tämligen blek...
Då blir nästa flarra en sån däringa Casall... :yes:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 200
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #14 skrivet: januari 28, 2008, 22:39:38 »
Här är receptet, rakt av stulet av Nils-Emil.
Men gott så det kn*llar i hela truten.

Ugnsbakad lax på spenatbädd

Servera gärna laxen med nykokt färsk bandpasta.

Ingredienser
800 g färsk lax utan skinn och ben (gärna mittbiten)
200 g färsk bladspenat
150 g färsk parmesanost, i skivor eller grovt riven
3 dl vispgrädde
  salt och peppar
  smör till formen

Gör så här:
Ta bort stjälkarna och skölj bladspenaten. Låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg bladspenaten i mitten på formen och placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och lägg osten ovanpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i ca 20 min. Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar.


Det går med västerbotten också för den delen, och vill man budgeta lite så tar man och blandar lite "vanlig" ost i parmesanen.
Serveras med fördel i goda vänners lag :hmm:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 200
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #15 skrivet: juli 29, 2008, 22:15:35 »
Före, efter

 :love: :love: :love:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad ismo

  • Antal inlägg: 9 311
  • Oooooaaaah!
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #16 skrivet: juli 30, 2008, 01:00:06 »
..den där efter bilden....kan en ta för vad som hellst! :haum:
Det är 100% dödlighet fr. det en föds!..men märkligt nog ökar den med div. alkohol å dåliga matvanor.

steffoo

  • Gäst
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #17 skrivet: augusti 18, 2008, 19:22:58 »
Här är receptet, rakt av stulet av Nils-Emil.
Men gott så det kn*llar i hela truten.

Ugnsbakad lax på spenatbädd

Servera gärna laxen med nykokt färsk bandpasta.

Ingredienser
800 g färsk lax utan skinn och ben (gärna mittbiten)
200 g färsk bladspenat
150 g färsk parmesanost, i skivor eller grovt riven
3 dl vispgrädde
  salt och peppar
  smör till formen

Gör så här:
Ta bort stjälkarna och skölj bladspenaten. Låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg bladspenaten i mitten på formen och placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och lägg osten ovanpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i ca 20 min. Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar.


Det går med västerbotten också för den delen, och vill man budgeta lite så tar man och blandar lite "vanlig" ost i parmesanen.
Serveras med fördel i goda vänners lag :hmm:

 :yeah:

Utloggad Magnus

  • Vaktmästare
  • Antal inlägg: 1 196
  • I have to return some videotapes
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #18 skrivet: augusti 24, 2008, 18:55:25 »
Ja det här var inte dumt  :flyguy: :love: :yeah:
\"Faan va full du ä farsan!\"
\"Tacka faan de för att ja e full, ha ju supe\"

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 200
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #19 skrivet: november 30, 2010, 12:34:40 »
Före, efter

 :love: :love: :love:

Bilderna ovan är förstås på filé från en liten öring, men det gick rätt bra å knöka truten full i det med :love:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 569
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #20 skrivet: november 30, 2010, 22:24:37 »
Bilderna ovan är förstås på filé från en liten öring, men det gick rätt bra å knöka truten full i det med :love:
Var du tvungen å möra den i två år??!! :o :o
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 200
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #21 skrivet: november 30, 2010, 22:47:57 »
Var du tvungen å möra den i två år??!! :o :o

Drygt 8)
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Hjortmyrs

  • Gäst
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #22 skrivet: december 02, 2010, 13:55:22 »
Ska nog pimpla upp en julregnbåge och prova detta. Verkar inte helt dumt..  :)

Utloggad Thomas L

  • Antal inlägg: 6 892
  • snart så
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #23 skrivet: mars 30, 2018, 18:20:19 »
En favorit här hemma i ugnen igen :hmm: :hmm:
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Utloggad ismo

  • Antal inlägg: 9 311
  • Oooooaaaah!
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #24 skrivet: mars 30, 2018, 19:12:11 »
En favorit här hemma i ugnen igen :hmm: :hmm:


Snott Karins Lax? ;D
Det är 100% dödlighet fr. det en föds!..men märkligt nog ökar den med div. alkohol å dåliga matvanor.

Utloggad Thomas L

  • Antal inlägg: 6 892
  • snart så
SV: Henkas gudomliga Parmesanlax!!!!
« Svar #25 skrivet: mars 31, 2018, 14:41:17 »
En värdelös fiskare får köpa :-[
Men görgött blev det igen :sowhat:
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs