Fiskelust Forum

Övrigt => Dretsnack => Mat & Dryck => Ämnet startat av: Betis skrivet december 11, 2009, 15:27:49

Titel: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 11, 2009, 15:27:49
Har börjat å förberedas.
3 kg av den bästa entrecoten inhandlat på city-gross idag. 8) 8)
89.90 kilot. Som httat.... 8) 8)
Så långt vet jag då att det blir helstekt entrecote till huvudrätt.

Lurar på att eventuellt göra en kräftsoppa till förrätt.
Glass på slutet är så gott som givet, men vilken sort är ännu inte spikat.

Tillbehören till köttet äro heller ej helt genomtänkt.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 11, 2009, 16:57:13
Har börjat å förberedas.
3 kg av den bästa entrecoten inhandlat på city-gross idag. 8) 8)
89.90 kilot. Som httat.... 8) 8)
Så långt vet jag då att det blir helstekt entrecote till huvudrätt.

Lurar på att eventuellt göra en kräftsoppa till förrätt.
Glass på slutet är så gott som givet, men vilken sort är ännu inte spikat.

Tillbehören till köttet äro heller ej helt genomtänkt.

Det där med kräftor låter inte så tokigt, ryktet har sagt att det blir kräftor på vårt nyårsfirande.
Kanske kan man använda dem som "hummersubstitut" kräfta thermidor :haum:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet december 11, 2009, 16:59:34
Lite tinade räkor å en massa whisky kanske :haum:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Helljammer skrivet december 11, 2009, 17:08:48
Raketost givetvis! :rofl:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 11, 2009, 19:08:12
Det där med kräftor låter inte så tokigt, ryktet har sagt att det blir kräftor på vårt nyårsfirande.
Kanske kan man använda dem som "hummersubstitut" kräfta thermidor :haum:
Thermidor, va är de? ???
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Thomas L skrivet december 11, 2009, 19:59:10
Thermidor, va är de? ???
Haru inte google ???
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermidor
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 11, 2009, 20:00:35
Haru inte google ???
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermidor
Hur lagar du te den???!!???
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Thomas L skrivet december 11, 2009, 20:01:10
Hur lagar du te den???!!???
Man tillsätter kräftor :hmm:
som subsitut
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=1033
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Balswinger skrivet december 12, 2009, 17:14:24
Man tillsätter kräftor :hmm:
som subsitut
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=1033

Senapen saknas. Omnämns särskilt. http://en.wikipedia.org/wiki/Lobster_Thermidor
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 16, 2009, 17:34:59
De blir potatiskaka till(smidigt, går å laga till i en sockerkaksform dagen innan nå bara värma)  å en vin, chili och chokladsås, blomkål och palsternakspure spritsad i en liten strut.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 16, 2009, 17:36:09
.konjak å vitt vin inhandlat idag till kräftsoppan...
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: PerL skrivet december 16, 2009, 18:25:33
Du kan du.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Clabbe skrivet december 16, 2009, 20:22:12
Det där med kräftor låter inte så tokigt, ryktet har sagt att det blir kräftor på vårt nyårsfirande.
Kanske kan man använda dem som "hummersubstitut" kräfta thermidor :haum:

Mmmmmmumma va gött vi ska ha´t. Jag kommer över med kräftorna nån dag. Sen får vi spåna vidare.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Thomas L skrivet december 16, 2009, 20:26:37
Senapen saknas. Omnämns särskilt. http://en.wikipedia.org/wiki/Lobster_Thermidor
Om Senapen saknas går det lika bra med Selleri :liar:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 16, 2009, 21:43:15
Mmmmmmumma va gött vi ska ha´t. Jag kommer över med kräftorna nån dag. Sen får vi spåna vidare.

fläskkräftor? fläskoxe? fläskpudding med vispgrädde?
fläsksvålssnackså Brynt öra till nattamackan?
Allt stekt i talg? :haum:

Förutsättningarna finns :D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Clabbe skrivet december 16, 2009, 21:50:00
Hahahahahaha skit i kräftorna, Talgsoppa ska det vara!
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2009, 13:30:31
...nu kokas fonden till rövinssåsen.... 8)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 31, 2009, 14:29:28
Vi börjar med en tomat och avokadobruschetta med skaldjur (kräftor, pilgrimsmusslor, räkor) och dragoncrème.

Huvudrätten blir en oxbit med lite duchesse och rödvinssky.

Desserten blir en överraskning, för den fixar clabbe å co :)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Hjortmyrs skrivet december 31, 2009, 14:59:49
Friggs riskakor, Bowmore och cigar. Käringa ska på kalas i götet och jag ska jobba imöra..
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 31, 2009, 15:17:57
Friggs riskakor, Bowmore och cigar. Käringa ska på kalas i götet och jag ska jobba imöra..

Då är det bäst att du håller igen på riskakorna ;D ;D ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Hjortmyrs skrivet december 31, 2009, 16:01:15
Då är det bäst att du håller igen på riskakorna ;D ;D ;D

Japp, tur du påminde mig. Resten kör vi hårt med!  :booze:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 29, 2010, 15:50:49
Nu är de ett år sedan det ritades i den häringa.
Va ska ni tröka i er?
Ja är bortbjuden så ja har ingen aning.
Mer att det kommer bli gudomligt gott... 8)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Karin skrivet december 29, 2010, 18:37:42
Vi är också bortbjudna så huvudrätt och efterrätt är hemliga. Vi ska dock stå för förrätten men den kan vi inte avslöja då värden håller till på detta forum ;)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet december 29, 2010, 18:40:55
Vi är också bortbjudna så huvudrätt och efterrätt är hemliga. Vi ska dock stå för förrätten men den kan vi inte avslöja då värden håller till på detta forum ;)

..klart du kan! Kanelbullar å mjölk ...hur svårt kan det vara.. :larsw: :)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Ron skrivet december 29, 2010, 19:07:30

Jag har tänkt ut efterrätten bara. Det blir det som förr kallades "hovdessert".  :D

Om fantasin tryter så får det bli huvudrätt också förresten.  ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 29, 2010, 19:45:03
Vi är också bortbjudna så huvudrätt och efterrätt är hemliga. Vi ska dock stå för förrätten men den kan vi inte avslöja då värden håller till på detta forum ;)
Ha, ha,  ;D ;D men jag vet va ni får.... :taltparty: :pinnenpage:
My lips are seald.... :tafeja: :tafeja: :vissla:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Hjortmyrs skrivet december 29, 2010, 20:02:04
Vegetariana med blandad sås.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 30, 2010, 20:47:16
Ha, ha,  ;D ;D men jag vet va ni får.... :taltparty: :pinnenpage:
My lips are seald.... :tafeja: :tafeja: :vissla:

Nej, det vet du inte :tafeja:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Fredrik skrivet december 30, 2010, 22:25:53
Catering :larsw: :zero:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Plett skrivet december 30, 2010, 22:44:53
Förra året "åt" vi blåbärssoppa som vi även fick upp.  :D

I år slår vi på stort då ingen vinterkräksjuka verkar vara i sikte (Endast förkylning men det ska väl
inte hindra maten) och tar oss till svärmor där jag gissar att det bjuds på älg. :D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 02, 2011, 17:48:20
Nej, det vet du inte :tafeja:

Jo, ni skulle fått hjortstek men fick oxfilé istället.
Rödvinssås till.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet januari 02, 2011, 18:05:53
Jo, ni skulle fått hjortstek men fick oxfilé istället.
Rödvinssås till.

Jaja nu vet du, då visste du inte :p

Men jädraranåda så gôtt dä blev :love:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 02, 2011, 18:22:47
Jaja nu vet du, då visste du inte :p

Men jädraranåda så gôtt dä blev :love:
De var väl ändå faan, de visste ja visst de... ;D
Ja eller åtminstone det centrala i huvudrätten.
Förätt och tillbehör vet jag fortfarande inte.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 02, 2011, 18:25:32
Jag fick för övrigt sparris och räkor till förätt, baconlindad kycklingfilé med parmesan och soltorkade tomater, till huvudrätt och en tårta till efterätt.
Gott!!!
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet januari 02, 2011, 18:30:57
De var väl ändå faan, de visste ja visst de... ;D
Ja eller åtminstone det centrala i huvudrätten.
Förätt och tillbehör vet jag fortfarande inte.

Förrätten fixade vi.

Det var nåt så enkelt och gott som nån form av tunnbrudsrulle med pepparrotscreme, kallrökt lax och ruccola.

Till det en liten laxrosett och ännu mer creme å ruccola.

Jag vet iaf en kille som gillade det :D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: västvis skrivet december 30, 2011, 09:29:25
Nu är det hög tid att man börjar tänka till om Nyårsmaten! Kött Ir Fisk?    :haum:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Hjortmyrs skrivet december 30, 2011, 13:55:47
Nu är det hög tid att man börjar tänka till om Nyårsmaten! Kött Ir Fisk?    :haum:

Nyfångad regnbåge blir det här i alla fall. :)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: SalmonMan skrivet december 31, 2011, 13:36:54
Njä, fisk blir de inte. Får väl hålla till godo med en älgkalvs file´  ;D . Räcker 1 file´ till 2 personer  :haum:
 :yes: :tadaa: :nudge:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Thomas L skrivet december 31, 2011, 14:06:24
Nu är det hög tid att man börjar tänka till om Nyårsmaten! Kött Ir Fisk?    :haum:
Säkra kort gäller, Oxfile till mellanrätten utav tre :lumber:

Räktoast, Oxfile (ungnstekt med lite fyllning typ bacon vitlöksost) potgratain (lite vitlök och lök i den) sallad rött vin, Hemmagjord Chokladglass (den fixar dotter Katja)... ja det blir nog bra  :D

Ja kockar för- och huvud-rätt 8)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Torneus skrivet december 31, 2011, 20:23:36
Frugan har gjort dubbelmarinerad oxfileä
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 30, 2013, 19:37:47
Gratinerad hummer först, Oxfilè , bea, vinsås, smågratänger, rödbetsskiva med chevre, sparris med skinka runt sen och så en glassbomb med mangoglass i mitten och vanilj runt om sist.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: västvis skrivet december 31, 2013, 08:25:53
En klassisk Räkcocktail till förrätt, stekt Marulksfile' A La Holt med pressad Potatis som huvudrätt och friterad Camanber med Hjortronsylt och en glas Tokajer till dessert + Champange och vitt Vin.   ;)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: age skrivet december 31, 2013, 09:33:31
Jag har skin- och benfria gösfilér till i kväll  :run:
Vad göra?  :looney:

OSA //age
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Sg skrivet december 31, 2013, 10:07:20
I år blir det vietnamesisk räksallad med mango och koriander som förrätt.
Rådjursfile med palsternackpure och rödvinssås
Vaniljpanacotta (eller hur det nu stavas ;) )
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2013, 12:16:11
Jag har skin- och benfria gösfilér till i kväll  :run:
Vad göra?  :looney:

OSA //age
Här är några tips.
http://www.recept.nu/search?searchtext=G%c3%b6s
Jag själv är för konservativ, steker snabbt i smör å bräserar ihop med lite finhackad charlottenlök och vitt vin i traktörpanna.
Salt , vitpeppar och eventuellt en kvist med rosmarin.
En av de godaste fiskarna som finns!!! :looney:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2013, 13:14:35
Nu är de full gång.
Kokar glassåsen och vinsåsen på spisen.
Hummern är tinad.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Norrbaggen skrivet december 31, 2013, 17:07:33
Gratinerad hummer

Jag skal ochså ha hummer til förrätt min är nykokt altså inte fryst, men gratinerat hur gjör du?
Jag plannerade nykokt hummer, smält smör, hemmagjord majo och en skiva vitt bröd, musserande drycka.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Balswinger skrivet december 31, 2013, 22:44:38
Färsk nykokt hummer är väl lite synd att gratinera - om du inte äter det så ofta att du är lite trött på det!


Sent from my LT25i using Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Hjortmyrs skrivet januari 01, 2014, 02:18:44
Västerbottenpaj, sallad med vinäger, avokado, quornfilé stekt med grönpeppar och piri-piri.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 01, 2014, 14:07:08
Jag skal ochså ha hummer til förrätt min är nykokt altså inte fryst, men gratinerat hur gjör du?
Jag plannerade nykokt hummer, smält smör, hemmagjord majo och en skiva vitt bröd, musserande drycka.
Jag tog lite här å där från diverse olika recept på näten, men vår frånlidne vän HN här på lusten skrev nånting om att man ska vara försiktig och rädd om hummersmaken och efter mitt första försök igår är jag beredd att skriva under på det. Jättegott med gratinerad dock!! :D
Som någon skrev här över så äter man nog en nykokt naturell.

Hela menyn igår blev närmast perfekt.

Största positiva överaskningen var desertvinet. :D
Nivole  Muscato Dásti.
Desertvin brukar vara så sött å kvalmigt men det här var friskt utan att vara surt, lätt pärlande.
Helt perfekt till glassen!! :yeah:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: age skrivet januari 01, 2014, 15:23:34
Jag själv är för konservativ, steker snabbt i smör å bräserar ihop med lite finhackad charlottenlök och vitt vin i traktörpanna.
Salt , vitpeppar och eventuellt en kvist med rosmarin.
En av de godaste fiskarna som finns!!! :looney:

"Helt enig" men till nyår måste man ju "pimpa"  :lumber:
Så här gjorde jag;
Skivade mogna shaminjoner smörstektes med sharlotten och kryddades samt lades i två strängar i botten på en ungsfast form.
Gösen bräserades i bitar med sharlotten, salt och peppar i lite vitt vin och lades mellan de två strängarna.
En påse "plockgrönsaker"(mest mangold) bräserades lätt med salladskrydda och lades på fisken.
På detta massor av skalade räkor....  :yeah:
Små skalade lättkokta potatisar stektes i smör och lades på shaminjonsträngarna.
En gratängsås bestående av grädde, goudamjukost och från julen överbliven laktosfri maskarpone blandas , kokas ihop med mkt dill och bredes på potatis och nästan upp till räkorna.
Allt avslutas med en genrös sträng av Kalixlöjrom och sen "hyst in i ugnen" på 175  till rätt färg.  :looney:

"Fyttifan" va' gott det blev  :love:

God fortsättning på Er alla "lustare"  :kopp:

//age

PS. Drycken till blev en MOET som hustrun bjöd på  :booze: DS.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2015, 14:57:58
Vad ska ni ha iår?
Här blir det hummer, oxfilé och glass. Lat iår, köpt glass. :zero: Min dotter var glad att hon inte skulle fira ihop med oss .
-Blir ju inget nyår utan hemmagjord glass.....
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet december 31, 2015, 16:39:24
Vad ska ni ha iår?
Här blir det hummer, oxfilé och glass. Lat iår, köpt glass. :zero: Min dotter var glad att hon inte skulle fira ihop med oss .
-Blir ju inget nyår utan hemmagjord glass.....

NEJ!!!..ska iväg med äldsta brorsan till nått musik-jam...så enbart PRIIIIT!... :-\
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2015, 18:16:04
Hummern redan tuggad. 8)
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 31, 2015, 20:22:35
Rökt ren till förrätt.
Kalvjärpar till middag.
Pannacotta därefter.

Skickat från min D5803 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2015, 23:20:34
Oxfilén tuggad. Två pavor Amarone druckna.
Tycker aftonen "flyter" på.... 8)
Sitter dock och skäms lite, Bi gnällde över att hennes köttabit var lite för rå.
Va faan, i min familj ska väl ingen gnälla över för bloigt kött? :loopis:
Erik rätade upp, -Håll käft nu morsan, den är rare å de ska den va!! Kommer du inte ihåg den gången när farsan genomstekte köttabeten???
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet december 31, 2015, 23:53:36
Stort Gott Nytt År på er alla.....gamla som unga..Henka,Betis,Hjellhamer(stavning),Pekka,TG TA Lasu,Thomas L,Jakob..& en massa Lulebor.m.m Ha ett bra Nytt år...hoppas fiskegudarna är med er... :hmm:
Vi är ett litet forum...men fan vad gött jag har ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: jakob skrivet januari 01, 2016, 00:33:17
Stort Gott Nytt År på er alla.....gamla som unga..Henka,Betis,Hjellhamer(stavning),Pekka,TG TA Lasu,Thomas L,Jakob..& en massa Lulebor.m.m Ha ett bra Nytt år...hoppas fiskegudarna är med er... :hmm:
Vi är ett litet forum...men fan vad gött jag har ;D

Ett stort instämmande och ett "detsamma"!  :D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: amebix skrivet januari 01, 2016, 00:50:04
äh!
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 01, 2016, 01:17:35

Vi är ett litet forum...men fan vad gött jag har ;D

Å de har du faan i mig förtjänat!!!! :hmm: :lumber:
Precis som bakfyllan imorgon. ;D ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: jakob skrivet januari 01, 2016, 10:12:56
Ingen bakfylla här.  :kopp:
Ska ta ett ordentligt pass knäböj snart och riktigt njuta av hur pogg jag är.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet januari 01, 2016, 10:47:35
Ingen bakfylla här.  :kopp:
Ska ta ett ordentligt pass knäböj snart och riktigt njuta av hur pogg jag är.


Du skall niga asså... :nudge:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet januari 01, 2016, 11:36:46
äh!


...du kommer knäcka minst 2st spön kommande år...ha ett riktigt Ur...uselt fiske..inget kommer att stämma,din prostata kommer att krångla...tappa din största Lax,Öring...ha feber sen i 2-3 mån. :hmm:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: jakob skrivet januari 01, 2016, 13:34:16
Nu har jag tränat.  :police:
Tvingade med min bror och far så att jag fick förnedra dem ordentligt.
Fast jobbigast var nog för brorsan som är 35 år och fick pisk av vår 68-årige far i bänkpress. Det tog hårt på stackaren!  ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet januari 01, 2016, 14:27:00
Nu har jag tränat.  :police:
Tvingade med min bror och far så att jag fick förnedra dem ordentligt.
Fast jobbigast var nog för brorsan som är 35 år och fick pisk av vår 68-årige far i bänkpress. Det tog hårt på stackaren!  ;D


Om jag fortfarande lever när du är 53...så blir jag impad ifall du fortfarande tränar... ;D Fjant! :bf1:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: jakob skrivet januari 01, 2016, 14:29:45

Om jag fortfarande lever när du är 53...så blir jag impad ifall du fortfarande tränar... ;D Fjant! :bf1:

Inte tränar jag då inte. Kommer förmodligen sluta snart när jag återgår till skogshuggeriet. Då behöver man inte träna. Inte så mycket iallafall.  ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 29, 2016, 11:15:10
Musselsoppa till förätt och så (om vi hittar) hälleflundra till huvudrätt . Vad ska det vara för innetempratur på flundran? Tror aldrig jag lagat det .... :zero:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 29, 2016, 12:45:04
Musselsoppa till förätt och så (om vi hittar) hälleflundra till huvudrätt . Vad ska det vara för innetempratur på flundran? Tror aldrig jag lagat det .... :zero:

Jag vill minnas att jag kört 51-52 grader med väldigt gott resultat! :lumber:

Ett av de bättre tillagningssätten jag provat är att först köra lite skivor av vitlök i rikligt med bra olivolja i botten på formen - några minuter så att de får
lite fin färg, och sen bara salt och vitpeppar på fisken och ner i formen, in i ugnen till önskad temperatur.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 29, 2016, 18:11:15
Jag vill minnas att jag kört 51-52 grader med väldigt gott resultat! :lumber:

Ett av de bättre tillagningssätten jag provat är att först köra lite skivor av vitlök i rikligt med bra olivolja i botten på formen - några minuter så att de får
lite fin färg, och sen bara salt och vitpeppar på fisken och ner i formen, in i ugnen till önskad temperatur.
Du kör den direkt  i ugnen alltså? Utan att först bryna i panna?
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 29, 2016, 22:33:04
Du kör den direkt  i ugnen alltså? Utan att först bryna i panna?
Jo, att bryna tar ju bort den vackra pärlemoskimrande färgen.

Jag tror inte det gör nån större skillnad på smak, speciellt inte om man öser med smör eller bra olja...

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 29, 2016, 23:13:31
Jo, att bryna tar ju bort den vackra pärlemoskimrande färgen.

Jag tror inte det gör nån större skillnad på smak, speciellt inte om man öser med smör eller bra olja...

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Det går rätt kvickt va? Typ 10-15 minuter på en 150 grader?
Har aldrig lagat hälleflundra....  :-[
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Balswinger skrivet december 30, 2016, 07:26:27
Tänk på att temperaturen stiger någon grad efter du tagit ut den. Googlar man säger de flesta 48-50 eller 50-52. Jag skulle ta ut den  strax före 50. Det kan vara bra att låta den dra i saltlake i 10 min innan tillagning. Personligen tycker jag stekyta är gott. :-)

Skickat från min D6503 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 30, 2016, 21:28:47
Tänk på att temperaturen stiger någon grad efter du tagit ut den. Googlar man säger de flesta 48-50 eller 50-52. Jag skulle ta ut den  strax före 50. Det kan vara bra att låta den dra i saltlake i 10 min innan tillagning. Personligen tycker jag stekyta är gott. :-)

Skickat från min D6503 via Tapatalk
Stekyta är säkert inte fel, men visst förtar det lite av hälleflundrans otroligt vackra pärlemoskimrande.

Man äter ju med ögonen också... :)

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet december 30, 2016, 21:30:06
Det går rätt kvickt va? Typ 10-15 minuter på en 150 grader?
Har aldrig lagat hälleflundra....  :-[
Det beror väl lite på formen på biten...
Googla och välj en metod som du tycker låter bra.

Det kommer bli fantastiskt  8)

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Balswinger skrivet december 30, 2016, 22:07:00
Stekyta är säkert inte fel, men visst förtar det lite av hälleflundrans otroligt vackra pärlemoskimrande.

Man äter ju med ögonen också... :)

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Får prova en pärlemorskimrande några gång då ;-)

Skickat från min D6503 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet december 30, 2016, 22:45:04
Tror det blir kyckling klubbor nått! :haum:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2016, 13:27:14
Det beror väl lite på formen på biten...
Googla och välj en metod som du tycker låter bra.

Det kommer bli fantastiskt  8)

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Jag kör nog på ditt koncept, fisk som kostar nästan 600 kr kilot exprimenterar man inte med första gången man tillagar den. :nono:
Lite finskurna grönsaker till, en mild smörsås och vanlig kokt potatis. Vit sparris. Fisken är redan delad i portionsbitar, skinnet är kvar.
Tänkte ha musselsoppa till förätt, men dom stoppade Bi i frysen igår... :dunk:
Drog iväg i morse för å hitta nya men det var naturligtvis Slut. :sleepy:
Fick tag i knivmusslor istället.
Tänkte även ha pilgrimsmusslor till fisken, även dom lyckades Bi sabba.
Slut, så det fick bli kammusslor som ersättning.


Precis som med julen så är nyår tradition för mig.
Trerätters är vad som gäller, fylla, frack, raketer å 12-slagschampagne ger jag totalt faan i....

Även om jag har två pavor på kylning, det kan ju va nån annan som bryr sig.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2016, 19:43:55
Gott med knivmusslor!!!! :yeah:
Fast helvete va mätt jag blev.... :p
Jag vill inte ha nån huvudrätt på ett par timmar...
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet december 31, 2016, 23:55:05
Hälleflundra blev fullt dugligt bra!!!! :yeah:
Fast nästa gång skall jag lägga den i saltlag och plocka ut vid 47.
Nu plocka jag vid 49 och den var inte torr på nåt vis men ej heller glansig inne.
150 grader i ugnen, nästa gång 125.
Det bästa var faktiskt smörsåsen som ni får recept på här.
1/2 paket smält smör.
3 äggulor
1 tsk salt och några varv på vitpepparkvarnen.
1,5 dl vitt vin
Saften från en halv citron.

Koka på vin citronsaft och salt/peppar.
I med äggulor och vispa som han där nere med horn. Av med grytan från plattan och va försiktig med värmen. Kör vattenbad om ni är osäkra.
När det tjocknat börja med smöret. Smöret får inte vara varmare än att man kan doppa ett finger i.
Först bara en droppe, sen typ två, en halv tsk osv.
När det fått fäste går det hälla på i en smal stråle.
Ja ni fattar att ni ska vispa som fan hela tiden.
När man gör smörsås är man en man, alltså ingen kvinna.
Man gör bara smörsås när man gör det. Totalt utan sidoaktiviteter.
Om man nu inte har nån pervers förkärlek till skuren sås vill säga.
Så smörsås är inte svårare att göra än att bestämma sig för att vara man.
Till och med kvinnor kan klara det. Bara de släpper sin simultanförmåga.
Ja, försök inte värma på den sen,då går det åt helvete.


Nu blir det ost å kex.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: ismo skrivet december 31, 2016, 23:57:42
Korv å makaroner!..vad är det för fel med det? ;D ..en ska inte krångla till det. :hmm:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 01, 2017, 00:25:24
Korv å makaroner!..vad är det för fel med det? ;D ..en ska inte krångla till det. :hmm:
Kan man faan inte äta ens en vardagstisdag..... :sleepy:
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet januari 01, 2017, 13:07:32
I med äggulor och vispa som han där nere med horn. Av med grytan från plattan och va försiktig med värmen. Kör vattenbad om ni är osäkra.
När det tjocknat börja med smöret. Smöret får inte vara varmare än att man kan doppa ett finger i.
Först bara en droppe, sen typ två, en halv tsk osv.
När det fått fäste går det hälla på i en smal stråle.
Ja ni fattar att ni ska vispa som fan hela tiden.
När man gör smörsås är man en man, alltså ingen kvinna.
Man gör bara smörsås när man gör det. Totalt utan sidoaktiviteter.
Om man nu inte har nån pervers förkärlek till skuren sås vill säga.
Så smörsås är inte svårare att göra än att bestämma sig för att vara man.
Till och med kvinnor kan klara det. Bara de släpper sin simultanförmåga.
Ja, försök inte värma på den sen,då går det åt helvete.


Om det går åt helvete så vispar man bara upp en äggula eller två i en ny kastrull och börjar vispa och värma den, när den börjar få lite konsistens så börjar
man att droppa i såsen som har gått åt helvete.
Sköter man detta rätt så har såsen som gått åt helvete åter blivit som den ska vara :lumber:

Svar till: Man med småbarn.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 02, 2017, 12:28:43
Om det går åt helvete så vispar man bara upp en äggula eller två i en ny kastrull och börjar vispa och värma den, när den börjar få lite konsistens så börjar
man att droppa i såsen som har gått åt helvete.
Sköter man detta rätt så har såsen som gått åt helvete åter blivit som den ska vara :lumber:

Svar till: Man med småbarn.
Jo det går å fixa med ett par nya gulor.
Har jag iof inte behövt göra de senaste 15 åren. Fast folk i allmänhet är lite rädda för att göra smörsåser, egentligen inte så svårt om man focuserar och är lite noga med värmen.
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet januari 02, 2017, 20:20:21
Jo det går å fixa med ett par nya gulor.
Har jag iof inte behövt göra de senaste 15 åren. Fast folk i allmänhet är lite rädda för att göra smörsåser, egentligen inte så svårt om man focuserar och är lite noga med värmen.
....Men det går åt helvete ibland ändå....
'pappa, jag har kissat ner mig' har avbrutit ett å annat koncentrerat tillfälle :D

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: rifle skrivet januari 03, 2017, 14:01:25
....Men det går åt helvete ibland ändå....
'pappa, jag har kissat ner mig' har avbrutit ett å annat koncentrerat tillfälle :D

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Men nu måste det väl vara nåt år sedan du sa det senast?
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Henka skrivet januari 03, 2017, 14:06:18
Men nu måste det väl vara nåt år sedan du sa det senast?


Det vet man aldrig ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagen.
Skrivet av: Betis skrivet januari 03, 2017, 17:42:53
....Men det går åt helvete ibland ändå....
'pappa, jag har kissat ner mig' har avbrutit ett å annat koncentrerat tillfälle :D

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Bättre du går på toan innan du piskar såsen. ;D