Fiskelust Forum

Övrigt => Dretsnack => Mat & Dryck => Ämnet startat av: T.A skrivet juli 20, 2007, 10:55:32

Titel: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 20, 2007, 10:55:32
och som kan ge mig lite tipså
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 20, 2007, 10:57:59
Nä inte fis kröken utan fiskröken.. Ett rökeri där man röker fisk eller kött...  :appel1:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 20, 2007, 11:01:37
Menar du en varmrök, typ abu/biltema eller liknande modeller?
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 20, 2007, 11:08:40
Menar du en varmrök, typ abu/biltema eller liknande modeller?
japp och vill du dra allt igen så be my guest, kanske nån annan som vill ha samma tips..
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 20, 2007, 11:11:30
japp och vill du dra allt igen så be my guest, kanske nån annan som vill ha samma tips..

Jag citerar chatten:
Citera
10:56:13 [T.A] nån som använt fiskröken ?

10:56:29 [T.A] nä inte fis kröken utan fiskröken

10:56:39 [T.A] idioter..

10:56:44 [Henka] T.A> fan, du hann precis före

10:56:51 [T.A]

10:57:06 [T.A] Henka> ja tänk att jag förstod det..

10:59:56 [Henka] T.A> ja du är allt en riktigt klok man

11:00:13 [T.A] Henka> jo tjena...

11:00:19 [T.A]

11:01:00 [MADMOOSE] T.A> Vilken FISKrök?

11:01:40 [T.A] MADMOOSE> en sån där Abu rök eller vad de heter

11:02:01 [T.A] MADMOOSE> jag vill bara veta hur tusan jag ska göra..

11:02:11 [T.A] och hur länge man ska röka

11:02:26 [T.A] ja här är det ju oxå lätt att mimsstolka..

11:02:30 [T.A] misstolka

11:03:03 [T.A] hur länge jag vill röka är ju beroende på vilket syfte jag har .. Ska jag bli jäääävligt hög så drar ordentliga och länge

11:03:22 [MADMOOSE] Ett tunt lager som täcker hela botten....full kopp under.....OCH!!...så lämnar du locket öppet en ca cm i ena änden....

11:03:38 [Henka] T.A> det är mkt som spelar roll, fiskstorlek etc

11:04:20 [Henka] T.A> men om du har ett par fiskar runt halvkilot så brukar en sisådär 15-20 minuter vara bra... öppna efter 10 min och känn på ryggfenan

11:04:47 [T.A] jag tänkte röka ena halva laxsidan

11:05:04 [T.A] den är väl en 2-3 cm tjok som tjockast ..

11:05:22 [Henka] T.A> ett tips är att provröka en lite bit först... jag förstörde en fin öring förra sommaren

11:05:40 [T.A] MADMOOSE> javisst faan man måste ju ha T-Dojja oxå..

11:05:59 [Henka] det räcker nog kanske med 5 minuter om det är så tunt.... rök 5 min och provstick med en potatisnål eller tandpetare... motståndet ska vara jämnt genom hela fisken

11:06:32 [MADMOOSE] T.A> Jag blev lärd att locket skulle vara öppet lite för att det skulle bli bättre rökt då.

11:06:42 [Henka] se också till att inte ha för överjävligt varmt när du röker så tunt

11:07:15 [MADMOOSE] T.A> Ja t-dojjan under lättar....om du inte vill sitta med en tändare under i ett par timmar....

11:07:19 [T.A] ok ni är då för duktiga för engångs skull..

11:07:29 [T.A] MADMOOSE> hehehe

11:08:07 [Henka] T.A> det går faktiskt bra att ställa röklådan på grillen också, fast då kanske det är bäst att ha en något kraftigare låda än abu-rapplet

11:10:22 [T.A] Henka> det är inte en ABU jag har utan en sölvkroken.. Som om det va nån skillnad..

Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 20, 2007, 11:13:11
Ett tips vars vikt jag vill betona är saltningen, se till att salta rejält innan,
det går att eftersalta men det blir helt enkelt inte lika bra.


Gör en saltlake på 1 liter vatten och 1 kkp salt. Låt fisken ligga och dra tills ögonen blir grumliga.
Rök, låt fisken svalna något och njuuuuut :love:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: MADMOOSE skrivet juli 20, 2007, 11:20:14
Ett tips vars vikt jag vill betona är saltningen, se till att salta rejält innan,
det går att eftersalta men det blir helt enkelt inte lika bra.


Gör en saltlake på 1 liter vatten och 1 kkp salt. Låt fisken ligga och dra tills ögonen blir grumliga.
Rök, låt fisken svalna något och njuuuuut :love:

Ja fan så dumt av mig..!! Saltningen är ju A och O..!! Men sen kan man ju krydda efter behag....pepparmakrillen brukar ju inte bli fel! Eller kryddgrönt med citron. Sen kan ju samma teknik användas med hjälp av en klotgrill....kolen vid sidan , fisken i mitten , ställ en plåtburk med rökspån på kolen och sen på med locket....kanske inte lika intensiv röksmak som i en röklåda men en bra röktouch på fisken....eller köttet för den delen. fan nu blev ju jag hungrig..!! Jädra TA..!!  :loopis:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 20, 2007, 11:22:40
jag ar fått ett annat tips oxå.. Och det är att i fiskbuken sätta ett eller två enris..  ;)
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Ron skrivet juli 20, 2007, 11:27:15
Kallrökning då? Är det svårt? ???
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 20, 2007, 11:33:19
kkp vad är det för mått? Kryddmått, tesked eller matsked??
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: MADMOOSE skrivet juli 20, 2007, 11:36:19
kkp vad är det för mått? Kryddmått, tesked eller matsked??

Kaffekopp kanske... :yeah:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 20, 2007, 11:38:22
Kaffekopp kanske... :yeah:
Ahhhh  :appel1: =T.A
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Helljammer skrivet juli 20, 2007, 11:51:34
en liten skvätt whisky ihop med eneriset i fiskens bukhåla blir fina grejer det.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 20, 2007, 12:20:06
Kallrökning då? Är det svårt? ???

Det är en helt annan princip som kräver helt annan rökutrustning... :smulaimuchen:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Ron skrivet juli 20, 2007, 14:08:27
Det är en helt annan princip som kräver helt annan rökutrustning... :smulaimuchen:

Jag har någon slags rök-kåta, men inte förstånd att bruka den...  :smulaimuchen:


Och, för all del, sällan någon fångst att röka.  :tafrilla:

Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 23, 2007, 10:07:45
Resultatet blev gudomligt.. Jag fick inte ens behålla den rökta laxen, den snoddes omg av andra. Så nu måste jag röka mera lax....
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: MADMOOSE skrivet juli 23, 2007, 10:15:36
Ja varsågod.....det var så lite så..!  :nudge:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 23, 2007, 10:23:12
Ja varsågod.....det var så lite så..!  :nudge:
:yeah:
Ni är så himla duktiga du och Henrik  :pussjiggo:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 23, 2007, 10:28:48
Resultatet blev gudomligt.. Jag fick inte ens behålla den rökta laxen, den snoddes omg av andra. Så nu måste jag röka mera lax....


Hur länge rökte du filén?
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 23, 2007, 11:21:11
Hur länge rökte du filén?
jag va tvungen att ha den ca 20 min..
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 23, 2007, 11:23:27
jag va tvungen att ha den ca 20 min..

Ok, längre än jag trodde då :smulaimuchen:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: MADMOOSE skrivet juli 23, 2007, 11:24:33
Ok, längre än jag trodde då :smulaimuchen:

Jo men bara för att TA missade ' över e:t och rökte på filen istället.... :appel1:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: K-O.V skrivet juli 23, 2007, 11:39:31
Efter några misslyckade resultat med ABU röken så låter jag helt enkelt bli.
Numera röker jag bara fisk när jag fiskat och om jag då fått något skall det rökas fisk då använder jag Trangiaköket.

Se bara till att ha en bra glödbädd först.
Lägg på avsett färskt ris av gran,tall eller en i rikligmängd.
Lägg så dit fisket direkt på riset.
Och ta nu fram locket eller en panna från Trangia köket och lägg över fisken.
När riset är väck är fisken klar.

Går även att använda rökspån om man känner för det.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: T.A skrivet juli 24, 2007, 17:31:47
Jag gjorde så att jag fyllde bägge kopparna med T-Röd och hade en tunn bädd spån.. Satte ner ett par enris, vilket gjorde varken till eller ifrån..
Jag hade fisken i 10 min först men då blev den inte riktigt färdig så den fick rökas 10 min till.. Kanongott, så jäddra gott att jag inte fick behålla filen utan en kompis som fick smaka snöt hela biten.. Men vad gör det jag har ju mer lax i frysen..  :nudge:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Fredrik skrivet juli 25, 2007, 00:06:21
Det är en helt annan princip som kräver helt annan rökutrustning... :smulaimuchen:
Icke , men svårt att lyckas med i låda bara.
Men det går!
Efter diverse experimenterande med distanser från eldstaden och begränsad värme kan man få redigt bra resultat :)
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet juli 25, 2007, 07:59:16
Icke , men svårt att lyckas med i låda bara.
Men det går!
Efter diverse experimenterande med distanser från eldstaden och begränsad värme kan man få redigt bra resultat :)

På vilket sätt använder du distanserna när du varmröker som vanligt då?
Eller kan man säga att det är "annan utrustning" :P

:pinnenpage:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet juli 25, 2007, 12:09:32
Använd gasolkök som värmekälla.
Då slipper du sot och skit på utsidan av röken men det viktigaste är att du kan reglera värmen.
Full fart så det börjar ryka rejält och sedan nedvridning till låg temp så det tar lite längre tid för rökningen.
I en "riktig" rök så vill man gärna inte att det skall bli varmare än 80 grader.
Det GÅR att lyckas även i en burkrök.
De där lite större funkar bättre än den lilla ABu-röken.
Fanns någon som hette Delux för några år sedan, den finns nog även nu i rostfri variant.

Använd bara det övre gallret till att ha fisken på och ta det undre till att lägga ett droppskydd av folie på.
En-två cm glipa runt folien så röken kommer förbi.
Droppar det från fisken på spånen blir det dålig röksmak.

Saltning är A och O. Blanda i en 10% socker, det höjer smaken.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet juli 25, 2007, 12:13:00
Kallrökning då? Är det svårt? ???
Kallrökning är som sagt kallrökning.
Vid varmrökning är tillagningen upphettning , vid kallrökning är det ungefär som gravning.
Fisken går i princip att äta innan rökningen.
Dock är det vanligt med en högre andel salt än socker vid kallrökning.
Det FÅR inte bli varmt vid kallrökning så där måste man ha en "riktig" rök.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet februari 03, 2012, 13:38:07
Den här var det länge sedan nån skrev i.
Röka gärna fläsk i era burkrökar, det blir kanongott. :yeah:
Köp färdigrimmat så behöver ni inte grubbla på saltningen. ;)
Ibland är det extrapris på rimmat fläsk, då kan man köpa några extra bitar, laga stekt fläsk med löksås med nån bit å burkröka nån bit å göra fläskpann kaka av den sen.
Eller bara äta den som den är tunnskivad på macka me öl till.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet april 26, 2014, 12:46:54
Fis-kröken skall nyttjas nu efter fyra muggar java.......
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: MADMOOSE skrivet april 26, 2014, 14:04:36
Fis-kröken skall nyttjas nu efter fyra muggar java.......

Dags..? I röken? :haum:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet april 26, 2014, 14:21:31
Dags..? I röken? :haum:
Jo, ja la mer än en rökare ja, fast i Fis-kröken.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: ismo skrivet april 26, 2014, 22:09:12
Tanke på FIS-röken så tänkte jag på när en arbetspolare för nån månad sen..släppte en fjärt!..han släpper ovanligt många. :hmm:
En annan i hans arbetslag skulle göra detsamma,..han ställde sig upp!..stirrade blint framåt...å tog i.
Inget knarr i den i..utan ett endaste blurp, varvid han sakta började gå bort fr. alla.
Kort efter så var han i duschen...tvättandes den nedre regionen. ;D
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet mars 10, 2016, 13:37:23
Fis-kröken har jag slutat använda. :p
För om åren kunde man nästan alltid lita på att det i huvudsak kom illaluktande gas därifrån.
Idag är det inte så säkert.... :nono:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: jakob skrivet mars 10, 2016, 13:46:34
Fis-kröken har jag slutat använda. :p
För om åren kunde man nästan alltid lita på att det i huvudsak kom illaluktande gas därifrån.
Idag är det inte så säkert.... :nono:

Vad kommer det nu då?  :haum:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet mars 10, 2016, 14:08:56
Vad kommer det nu då?  :haum:
Går ej att återge i ord. Dessutom så länge sedan att jag inte minns.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: jakob skrivet mars 10, 2016, 14:13:21
Går ej att återge i ord. Dessutom så länge sedan att jag inte minns.

Testa! Friska upp minnet och ge en recension.  :yeah:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet mars 10, 2016, 14:14:10
Seriöst, rökar ni nåt?  Tror jag skrivit det annanstans men Weber-grillen är bra att röka i. Rökat ganska många julskinkor och det har blivit kanonbra.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: jakob skrivet mars 10, 2016, 14:41:51
Seriöst, rökar ni nåt?  Tror jag skrivit det annanstans men Weber-grillen är bra att röka i. Rökat ganska många julskinkor och det har blivit kanonbra.

Röker då och då i en ABU-rök. Ska bygga en ordentlig rök i sommar tror jag.
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Henka skrivet mars 10, 2016, 15:15:03
Röker då och då i en ABU-rök. Ska bygga en ordentlig rök i sommar tror jag.

Det är jag med sugen på.
En fräsig som det både går att kall och varmröka i :looney:
Titel: SV: Nån som använt fiskröken?
Skrivet av: Betis skrivet november 29, 2018, 16:28:56
Idag har jag rökat paprika åt Erik.
Han har fått för sig att han ska göra godare revben än vad hans chef klarar av.
Det kanske han gör....
Men paprikarökningen får han sätta på mitt konto.... :tafeja: