Författare Ämne: Julematen.  (läst 38829 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Sg

  • Gäst
SV: Julematen.
« Svar #80 skrivet: november 27, 2009, 19:42:05 »
Ska jag vara helt ärlig så kvittar det nästan vad jag äter på julafton. För mig är "julen" att komma hem och umgås med mina släktingar som jag tyvärr träffar sällan pga långt avstånd. "paket" och julmat spelar mindre roll om jag ska vara snuskigt ärlig.

Dock är det inte en jävel som rör vår tradition med ris a la malta och mandel.

Den är helig.

Utloggad Loopis

  • loopis
  • Antal inlägg: 2 062
  • Tältmaffian goes Barbie!
    • Tältmaffian Blogg
SV: Julematen.
« Svar #81 skrivet: november 28, 2009, 12:28:45 »
läste du detta TG? nu behöver du inte köpa klappar  ;D
Join the maffia

Sg

  • Gäst
SV: Julematen.
« Svar #82 skrivet: november 28, 2009, 12:31:18 »
läste du detta TG? nu behöver du inte köpa klappar  ;D
det är inga nyheter för pappa. Och jag är rätt 100 på att han tycker likadant. Julen är sjukligt uppskruvad. Och det blir inte mildare med åren som går.

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 620
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Julematen.
« Svar #83 skrivet: november 29, 2009, 12:57:39 »
Jag kanske sträcker ut hakan lite här men kan det eventuellt vara så att det finns olika traditioner och därmed inte endast en rätt uppsättning mat på julbordet?

Oavsett vad så känns inte chips så juligt... men vi kanske ska börja med jordnötsringar till påsk och lite klassiska midsommarostbågar :)
Det viktiga med julen tycker ja är att JAG har MIN tradition, ja eller vår då, min familj.
Vi gör som vi brukar å ungefär likadant varje år med små enstaka variationer.

Är det någon som vill käka hamburgare å hata julen så blir det egentligen mest synd om honom?
Mig blir det bara synd om ifall jag blir tvungen å fira hemma där... :betis:

Om det nu inte är så att det är en riktig ärlig och värdefull tradition för vederbörande, då skulle ja både kunna stoppa klappar i strumpor å käka kalkon till jul.

Fast det skall mycket till å inte få vara hemma ........
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 620
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Julematen.
« Svar #84 skrivet: december 20, 2009, 09:26:39 »
Saltrullen ligger på saltning i påse i kylskåpet i garaget.
Lammbringan ligger tinad i kylen här inne och skall benas ur saltas å kryddas.
Sen får den med ligga någon dag innan jag kokar den.
Imorgon får man väl lägga sillen i ättikslag.

Borde nog ta upp en Bodsjööring ur frysen idag så den får tina.
Eller bättre med två så får grannen en med.
Ska rökas.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 620
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Julematen.
« Svar #85 skrivet: december 20, 2009, 22:37:44 »
Rocky Road gjord av mina exellenta barn... 8)
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 620
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Julematen.
« Svar #86 skrivet: december 21, 2009, 12:11:05 »
Köttbullar skall rullas idag.
Älgkött upptaget som skall malas.
Å sill läggas in.

Ett gott recept på Currysill emottages gärna för minituös granskning och eventuell acceptans.
« Senast ändrad: december 21, 2009, 12:12:51 av Betis »
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Loopis

  • loopis
  • Antal inlägg: 2 062
  • Tältmaffian goes Barbie!
    • Tältmaffian Blogg
SV: Julematen.
« Svar #87 skrivet: december 21, 2009, 17:58:09 »
Rocky Road gjord av mina exellenta barn... 8)

 :looney:
Join the maffia

Clabbe

  • Gäst
SV: Julematen.
« Svar #88 skrivet: december 21, 2009, 21:57:48 »
Tjocka revbensspjäll på upptining ska avnjutas med goda vänner dagen innan dopparedagen!

Utloggad Balswinger

  • Antal inlägg: 222
SV: Julematen.
« Svar #89 skrivet: december 21, 2009, 22:15:38 »
Ett gott recept på Currysill emottages gärna för minituös granskning och eventuell acceptans.

OK Maestro. Ska genast bli.   :lumber:

Gitte Kiks currysill (från Erik Lallerstedt, My Way)
4 inlagda sillfiléer helst danska gaffelbitar (har aldrig hittat det -- jag tar i stället två paket Abbas inläggningssill 5 minuter)
1 msk curry
2 msk kokande vatten
2 dl majonäs
lite matättika (1 msk?)
lite lag (1 msk?)
1 matäpple skalat och rivet
1 gul lök riven


 Gegga ihop curry och vatten tillen pasta. Blanda curry, majonäs, ättika och spad. Vänd ner sill, äpple och lök. Låt stå till nästa dag.
« Senast ändrad: december 21, 2009, 22:17:45 av Balswinger »

Utloggad Balswinger

  • Antal inlägg: 222
SV: Julematen.
« Svar #90 skrivet: december 21, 2009, 22:24:01 »
Har någon receptet på inlagd sill i Fänkålsdill och akvavit. Utnämnd till årets sill 2009.

Har smakat på restaurang, med beröm godkänd.  :flyguy: :flyguy:

Kan dock inte hitta något recept tyvärr. Fänkål, kummin och anis tycks ingå.

 http://www.smaskens.nu/2009/04/och-nu-blir-det-reklam-arets-sill-2009.html

Utloggad Thomas L

  • Antal inlägg: 6 892
  • snart så
SV: Julematen.
« Svar #91 skrivet: december 21, 2009, 22:32:55 »
OK Maestro. Ska genast bli.   :lumber:

Gitte Kiks currysill (från Erik Lallerstedt, My Way)
4 inlagda sillfiléer helst danska gaffelbitar (har aldrig hittat det -- jag tar i stället två paket Abbas inläggningssill 5 minuter)
1 msk curry
2 msk kokande vatten
2 dl majonäs
lite matättika (1 msk?)
lite lag (1 msk?)
1 matäpple skalat och rivet
1 gul lök riven


 Gegga ihop curry och vatten tillen pasta. Blanda curry, majonäs, ättika och spad. Vänd ner sill, äpple och lök. Låt stå till nästa dag.
Lag ??? Vad är det för nåt ???
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Utloggad Balswinger

  • Antal inlägg: 222
SV: Julematen.
« Svar #92 skrivet: december 21, 2009, 22:37:19 »
Lag ??? Vad är det för nåt ???


Vätskan som sillen ligger  i. I det här fallet sursöt.

Utloggad Thomas L

  • Antal inlägg: 6 892
  • snart så
SV: Julematen.
« Svar #93 skrivet: december 21, 2009, 22:41:15 »

Vätskan som sillen ligger  i. I det här fallet sursöt.
Ja då blev det kristallklart :yes:
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Utloggad västvis

  • Antal inlägg: 3 096
SV: Julematen.
« Svar #94 skrivet: december 22, 2009, 19:09:05 »
Då var skinkan kokt, nu återstår bara grilljeringen. har köpt COOPS Värmlandsskinka i många år nu och tyckrt den håller hög kvalite'. Nu är det bara Ris Ala' Malta kvar att göra men den görs på Julafton.   :love:

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 620
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Julematen.
« Svar #95 skrivet: december 22, 2009, 19:56:36 »
OK Maestro. Ska genast bli.   :lumber:

Gitte Kiks currysill (från Erik Lallerstedt, My Way)
4 inlagda sillfiléer helst danska gaffelbitar (har aldrig hittat det -- jag tar i stället två paket Abbas inläggningssill 5 minuter)
1 msk curry
2 msk kokande vatten
2 dl majonäs
lite matättika (1 msk?)
lite lag (1 msk?)
1 matäpple skalat och rivet
1 gul lök riven


 Gegga ihop curry och vatten tillen pasta. Blanda curry, majonäs, ättika och spad. Vänd ner sill, äpple och lök. Låt stå till nästa dag.
Mången Tack!!!
Denna eller en variant av denna kommer de bli!!
Sillen ligger nu i 1-2-3 lag och blir färdig där imorgon.

Som tack ska du få min vitlökssill.

4 inlagda sillfileer.
2dl creme fraiche
1/2 dl majonäs.
1 kruka färsk basilika
2-4 pressade vitlöksklyftor
5-6 valnötskärnor

Rör ihop såsen, skär sillen i fina bitar, varva sill å sås å låt stå ett dygn.

Basilikan å valnötterna har jag snott från Liz goda basilikasill.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 620
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Julematen.
« Svar #96 skrivet: december 22, 2009, 19:59:12 »
Saltrullen kokas nu.
Den ska få två timmar så den blir riktigt mör.

Sen tänker jag koka lammrullen och revbensspjällen  i samma spad.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Balswinger

  • Antal inlägg: 222
SV: Julematen.
« Svar #97 skrivet: december 22, 2009, 22:50:47 »
Mången Tack!!!
Denna eller en variant av denna kommer de bli!!
Sillen ligger nu i 1-2-3 lag och blir färdig där imorgon.

Som tack ska du få min vitlökssill.

4 inlagda sillfileer.
2dl creme fraiche
1/2 dl majonäs.
1 kruka färsk basilika
2-4 pressade vitlöksklyftor
5-6 valnötskärnor

Rör ihop såsen, skär sillen i fina bitar, varva sill å sås å låt stå ett dygn.

Basilikan å valnötterna har jag snott från Liz goda basilikasill.

Tackar. J a, det nämnde jag ju inte, skär sillen i drygt centmetrbreda bitar, förståss. Riktig majonäs, Inga lättvarianter, riktig majonäs. Testade hälften grekisk youghurt en gång. Blev inte lika brai Inte för mycket  lag, kan bli för sötsliskigt. Smaklig spis.

Clabbe

  • Gäst
SV: Julematen.
« Svar #98 skrivet: december 22, 2009, 23:17:10 »
2 timmars ösning kvar på spjällen  :love:

(Hoppas dom blir bra  :doh: )

Utloggad Magnus

  • Vaktmästare
  • Antal inlägg: 1 197
  • I have to return some videotapes
SV: Julematen.
« Svar #99 skrivet: december 23, 2009, 14:31:20 »
Saltrullen kokas nu.
Den ska få två timmar så den blir riktigt mör.

Sen tänker jag koka lammrullen och revbensspjällen  i samma spad.

Jag har problem med att rullen brukar bli lite för torr. Är det handhavande eller köttkvalitén det är fel på tror du?  :haum:
\"Faan va full du ä farsan!\"
\"Tacka faan de för att ja e full, ha ju supe\"