Författare Ämne: Tjälknöl...?  (läst 1535 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 206
  • Våga vägra!
    • Min presentation
Tjälknöl...?
« skrivet: december 13, 2012, 13:06:53 »
Jag har mycket allvarliga funderingar på att göra en sådan.


Grundtanken är ju enkel, och förfarandet likaså.


Men, vad har ni för specialknep för att knölen ska bli det där lilla extra?


Varför marinerar man efter, och inte före tillagning? ???

Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 588
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Tjälknöl...?
« Svar #1 skrivet: december 13, 2012, 13:21:54 »
Jag har mycket allvarliga funderingar på att göra en sådan.


Grundtanken är ju enkel, och förfarandet likaså.


Men, vad har ni för specialknep för att knölen ska bli det där lilla extra?


Varför marinerar man efter, och inte före tillagning? ???
Hur marinerar du en frusen köttbit? ???
Dessutom har en varm köttbit större tendens att ta åt sig av marinaden.
Tjälknöl är som jag ser det en bättre, godare, mörare variant av rostbiff.
Aldrig varmare än 100 grader i ugnen, jag ligger nog snarare gärna lite under.
Stektermometer användes så fort köttabiten är tinad.
Var kreativ när det gäller kryddning av marinaden.
Lite smånogranhet och det är omöjligt att misslyckas.
Jävligt bra mat!!!! :yeah: :love: :flyguy:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 206
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Tjälknöl...?
« Svar #2 skrivet: december 13, 2012, 14:33:03 »
Hur marinerar du en frusen köttbit? ???
Dessutom har en varm köttbit större tendens att ta åt sig av marinaden.
Tjälknöl är som jag ser det en bättre, godare, mörare variant av rostbiff.
Aldrig varmare än 100 grader i ugnen, jag ligger nog snarare gärna lite under.
Stektermometer användes så fort köttabiten är tinad.
Var kreativ när det gäller kryddning av marinaden.
Lite smånogranhet och det är omöjligt att misslyckas.
Jävligt bra mat!!!! :yeah: :love: :flyguy:

Teoretiskt sett så är det ju genomförbart att köpa en färsk köttbit, marinera och sedan frysa...

Min fråga beror på att det brukar vara gängse standard att marinera rått kött snarare än tillagat... :haum:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 588
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Tjälknöl...?
« Svar #3 skrivet: december 13, 2012, 14:49:09 »
Teoretiskt sett så är det ju genomförbart att köpa en färsk köttbit, marinera och sedan frysa...

Min fråga beror på att det brukar vara gängse standard att marinera rått kött snarare än tillagat... :haum:
Jo , jag förstår , men skälet att marinera kallt kött är nog mest att det skall käkas nylagat varmt.
Mina revbens-spjäll jag gör till jul brukar jag marinera efter kokning och så får de stå till dagen efter då jag snabbt grillar till dom i ugnen.
Min erfarenhet är att de tar till sig marinaden bättre varma än kalla.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

Utloggad age

  • Antal inlägg: 494
    • AGE's sida om fiske, jakt och foto...
SV: Tjälknöl...?
« Svar #4 skrivet: december 13, 2012, 15:59:39 »
Jag håller helt och hållet med Betis i detta!  :flyguy:

Tekniken "tjälknöl" kan användas på allt rött kött men även på fågel("tjäderknöl" blir alltid en hitt!  :looney::yeah:

Mkt griskött vinner på att förkokas innan marinering och stekning/grillning  :love:

//age
"Eventually, all things merge into one, and the river runs thru it"

Utloggad Henka

  • Administratör
  • Antal inlägg: 8 206
  • Våga vägra!
    • Min presentation
SV: Tjälknöl...?
« Svar #5 skrivet: december 13, 2012, 17:17:35 »
Ok, nu förstår jag resonemangen bakom efter-marineringen... :hmm:

Vad ska man ta för nå kött då? ???
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 588
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Tjälknöl...?
« Svar #6 skrivet: december 13, 2012, 18:08:36 »
Ok, nu förstår jag resonemangen bakom efter-marineringen... :hmm:

Vad ska man ta för nå kött då? ???
Precis som Age skriver, allt rött kött. Älg, nöt, hjort, rådjur, ren.
Jag har hört om folk som även gjort det med skinkstek, själv har jag aldrig provat det.
Det "konstiga" är att även ganska hårt kött brukar bli mört när man lagar tjälknöl av det.
Lr tjälknul som det egentligen heter.
Den långa tillagningstiden i låg temperatur kan vara hemligheten till det.
Fransyska brukar vara billigt i affären ibland, perfekt till det här tycker jag.
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....

LP

  • Gäst
SV: Tjälknöl...?
« Svar #7 skrivet: december 14, 2012, 00:15:07 »
Rådjur tycker inte jag blir speciellt bra, även dovhjort är lite tveksamt. Köttet är lite för fintrådigt och blir lätt leveraktigt när man gör det som tjälknul. Jag tillhör nog de som inte tycker att tillagningsmetoden ger speciellt mycket mer än att det är jäkligt smidigt att kasta in en fryst stek i ugnen!...

Jag föredrar helt klart att tina stekarna ordentligt så de är rumsvarma, steka ordentlig yta på dem, och sedan in i ugnen i ungefär 125-150grader tills man har den innertemp man vill ha.

Iof är allt kött här hemma ordentligt välhängt, så mörheten behöver sällan bättras på!
« Senast ändrad: december 14, 2012, 00:26:11 av LP »

Utloggad Thomas L

  • Antal inlägg: 6 892
  • snart så
SV: Tjälknöl...?
« Svar #8 skrivet: december 22, 2012, 15:37:16 »
Gjorde en helstekt Entrekåt igår. Gned bara in peppar och salt brynte och tillagade med ugn på 70 grader till det var 60 grader i köttet. *Mums* Den bästa "stek" jag gjort. Rosa kött som smälte i munnen :D
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Utloggad Betis

  • Antal inlägg: 6 588
  • Förbannad Träskalle.
    • Fiskelust
SV: Tjälknöl...?
« Svar #9 skrivet: december 22, 2012, 16:29:25 »
Gjorde en helstekt Entrekåt igår. Gned bara in peppar och salt brynte och tillagade med ugn på 70 grader till det var 60 grader i köttet. *Mums* Den bästa "stek" jag gjort. Rosa kött som smälte i munnen :D
Klart det blr kanon! :yeah:
En entrecote skulle jag aldrig göra tjälknul av.... :nono: :nono:
Vilket inte du heller gjorde!!! :yeah:
.....och på den sjätte dagen skapade människan Gud.....